Bilinçli Teknoloji Kullanımı

Bilinçli Teknoloji Kullanımı 

Teknoloji gelişiyor ve hayatımıza yoğun bir şekilde giriyor. Teknolojiye hayır demek mümkün değil. Hayatımıza katkıları yadsınamaz fakat teknolojiyi bilinçsiz kullanmanın çocuklarımızın ve gençlerimizin hayatlarını olumsuz etkilediği de bir gerçektir.

Teknolojinin yanlış kullanımı çocuklarımızın akademik başarılarını etkileyebilir ve yaşamlarının en önemli çağında teknoloji nedeniyle yaşıtlarından geri kalabilirler. Dijital teknolojinin yanlış kullanımı sonucu internet bağımlılığı oluşabilir. İnternet bağımlılığı aile ilişkilerini sarsar tüm aile üyelerini olumsuz etkiler.

Çocukluk ve gençlik çağında bunların yaşanmaması için okul öncesi dönemden itibaren bazı kurallar oluşturmanız gereklidir. Davranışların oluşması erken yaşlarda başlar. Çocuklar, kurallara uymayı okul öncesi dönemde öğrenirler. Doğru kullanım alışkanlarını geliştirmeniz ve yanlış kullanımının zararlarını bu dönemde anlatmanız gereklidir.

Bu kurallardan bazıları şu şekildedir: 

Çocuklarınızın internete esir olmaması için, onlarla ilgilenin. Daha çok hareket edecek oyunlar oynamasını teşvik edin. Örneğin birlikte oyuncaklarla oyun kurun, ilgisini çekecek etkinlikler yapın. Hareket etmek, internet kadar dikkatlerini çeker. İstenmeyen bir hareket yaptığında akıllı telefon ve tablet gibi teknolojik araçları yasaklamayın veya iyi bir şey yaptığında teknoloji ile daha fazla zaman geçirmesi için izin vermeyin. Teknolojiyi bir ödül ve ceza aracı olarak kullanmayın.Diğer çocuklarla birlikte olmalarını sağlayın. Sosyalleşmelerine yardımcı olun. Çünkü sosyalolmayı öğrenen çocuklar internete daha az düşkün olurlar. Onlara örnek olmayı unutmayın.Sizi örnek alacaklardır. Neyi, ne zaman, ne kadar yapacaklarını, size bakarak öğreneceklerdir.

Çocuklarımızı teknolojik aletler büyütmemelidir, teknoloji bir çocuk bakıcısı değildir. Evet size kolaylık sağlıyor, bunu biliyoruz ancak teknolojiyi bakıcı olarak kullanırsanız, gelecekte çocuğunuzun bağımlı olma riski de yüksek olacaktır. İnternet olmadan da ailece var olabildiğinizi hissedin ve yaşayın. Sizinle birlikte oynadığı oyunların yerini internet almasın. Gerçek hayatta oynanan oyunlar, çocuğun fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimine katkıda bulunur. Sanal oyunlar bu ihtiyaçları karşılamaz. Gerçek hayattaki oyunlar başka, internetin yeri başka. Bu nedenle onunla OYUN OYNAYIN, ÇOCUKLA ÇOCUK OLUN. Ona interneti yararlı kullanmayı ve sınırlamayı, hayatın diğer alanlarını ihmal etmemeyi şimdi öğretin,gelecekte rahat edin...

Tüm boş zamanlarında internet ile ilgilenmelerine engel olun. İ nternet hayatlarının her alanında olmamalıdır. 6-3 yaşındaki çocukların internet ile geçireceği günlük süre çok kısa olmalıdır. Sınır koymayı bu yaşlarda öğrenmelidirler. Ekranlarla geçen süre içinde aile mutlaka çocuğun yanında olmalıdır. Çocuk yalnız bırakılmamalıdır. Çocukları kontrol etmezsek istemediğimiz içeriklere ulaşabilirler. Korkutucu, şiddet içeren oyun ya da programlara ulaşabilirler. Onun oynayacağı oyunları önce siz deneyin. Şiddet, korku öğeleri içeriyor mu kontrol edin. Bu amaçla aile koruma paketlerinden de yararlanın.

ÇOCUĞUM İÇİN BİR GÜNDE İDEAL SÜRE NE KADAR?

0-2 YAŞ:Teknolojik aletlerle tanıştırılmamalıdır. 2-6 YAŞ: Toplam 30 dakikadan az zaman geçirilmelidir. 6-10 YAŞ: Toplam 45 dakikadan az zaman geçirilmelidir. 10-15 YAŞ: Toplam 1 saatten az zaman geçirilmelidir. 15-18 YAŞ: Toplam 2 saatten az zaman geçirilmelidir.

Psikolojik Danışman Ve Rehber Öğretmen

Abdullah DEMİRTAŞ

 

 



Kaynak: Meb siteleri
Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi