SAĞLIKLI YAŞAM

TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KAPSAMINDA SAĞLIKLI YAŞAM KONUSU İŞLENMİŞTİR.

SAĞLIKLI YAŞAM

Sağlıklı yaşam, fiziksel ve psikolojik olarak iyilik halini arttıran yaşam biçimidir.

·         Fiziksel ve ruhsal sağlamlığı arttırır.

·          Rahat, kaliteli, mutlu ve (ekstrem durumlar hariç) daha uzun bir hayat sürmeye katkı sağlar.

·          Doğa dostu bir yaşam sunar.

Sağlıklı ve Bilinçli Ebeveyn = Sağlıklı ve Bilinçli Nesil

1.       Çocukların beden ve ruh sağlığının korunması konusunda ebeveynlerin bilinçli hareket etmeleri büyük önem taşır. Özellikle çocuklara kazandırılmak istenen sağlıklı yaşam alışkanlıklarının teşvik edilmesi çok önemlidir.Çocuklarınızın mutlaka günde 3 öğün yemesine dikkat edin.

2.       Sabahları çocuklarınızı kahvaltı yapmadan okula göndermeyin.

3.       Yemeği çocuğunuza bir ödül veya ceza olarak sunmayın. Yemeğin ödül olarak sunulması, ileriki yaşlarda duygusal yeme bozukluğuna yol açabilir.

4.       Çocuğunuzun TV, bilgisayar ya da tablet karşısında yemek yemesine izin vermeyin.

5.       Çocuğunuza sağlıklı yaşam becerileri kazandırmak için önce sizin örnek davranışlarda bulunmanız gerektiğini unutmayın.

SAĞLIKLI BESLENME İÇİN 4 YAPRAKLI YONCAYI TANI.

1.       1.Meyve ve sebze grubu

2.       2.Ekmek ve tahıl grubu

3.       3.Et, yumurta ve kuru bakliyatlar

4.       4.Süt ve süt ürünleri

ÇOCUK VE UYKU

I.            Düzenli uyku çocuğun akademik başarısını ve mutluluğunu arttırır.

II.            Uykuda çocukların bedenleri dinlenir, zihinleri yenilenir.

III.             Uyku çocukların büyümelerine katkı sağlar.

IV.            Çocuklar en az 10-12 saat uyumalıdır.

V.            Çocukların her gün aynı saatte uyuyup uyanması önemlidir.

SAĞLIKLI YAŞAM VE HİJYEN

Yaşam Alanının Temizliği ;

ü  Buzdolabınızı sık sık kontrol edin, son kullanma tarihi geçmiş gıdaları bekletmeyin.

ü  Temizlik malzemelerini kullanırken aşırıya kaçmayın.

ü  Tuvalet, banyo ve mutfak temizliğine özen gösterin.

ü  Evinizi bol bol havalandırın.

ü  Evde sigara kullanımını engelleyin.

FİZİKSEL HAREKETLİLİK

ü  Başlangıçta basit hedefler koyun: İlk günler egzersiz süreniz ve hedefleriniz kısa olsun, süreyi giderek arttırmaya çalışın.

ü  En basit aktivite olan tempolu yürüyüşü uygulayabilirsiniz. (Günde en az 40 dk)

ü  Egzersiz yapmaya uygun kıyafetler seçebilirsiniz, yumuşak tabanlı spor ayakkabıları ve vücut terini emen pamuklu atlet ve rahat eşofmanlarla egzersiz yapın.

ü  Teşvik edici yöntemler bulun.

ÇOCUĞUNUZU YÖNLENDİRİN

*       Çocukluk ve ergenlik döneminde yapılan egzersiz, sağlıklı büyüme ve gelişme için önemlidir.

*       Özellikle takım sporlarını tercih etmek; kişiliğin oturması, ekip çalışmasına alışma, sosyalleşme, özgüven kazanılması, stresi azaltma ve sorumluluk sahibi olma gibi konularda çocuğun gelişimini destekler.

*       Düzenli egzersiz yapmak, ilerideki muhtemel kronik hastalıkların (kalp damar yetmezliği, diyabet, solunum yolu yetmezliği) önüne geçer. Kas-iskelet sistemi güçlenir.

*       Kötü alışkanlıklar kazanılmasının önüne geçilir.

Bağımlılıklardan Korunun

Çocuklarımızı zararlı alışkanlıklardan korumak için;

v  Çocuklara iyi örnek olmak gerekir. Çünkü çocuklar ebeveynlerini taklit ederler.

v  Kendi sağlığınız için bu maddelerden uzak durun. Kullanıyorsanız bile çocukların yanında asla bu maddeleri kullanmayın.

v  Çocuklarla ebeveynler arasında her zaman güçlü bir bağ olmalıdır.

v  Çocukların arkadaş seçimleri ve çevreleri takip edilmelidir

Bilinçli bir ebeveyn olarak ;

o    Çocuğunuz hasta olmasa da düzenli aralıklarla sağlığını kontrol ettirin.

o    Gerekli durumlarda hem kendiniz aşılanın, hem de çocuğunuzun aşılarını ihmal etmeyin.

o    Bebeklik ve çocukluk dönemi aşıları, çocuğunuzun sağlığı için hayati öneme sahiptir.

o    Çocuğunuzda hastalık belirtileri görürseniz, gecikmeden hekime başvurun ve hekimin tavsiyelerine uyun.

o    Çocuğunuzun psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız bunu geciktirmeyin.

o    Okul rehberlik servisine ya da aile hekiminize danışarak hastanelerin ilgili servislerinden destek alın.

o    Kişisel hijyen konusunda çocuğunuzu bilgilendirin ve gerektiği durumlarda yardımcı olun.(Vücut temizliği, banyo, tuvalet alışkanlıkları, diş fırçalama, tırnak kesme, öksürürken peçete kullanma, başkasının eşyasını kullanmama, mevsime uygun giyinme, doğru ayakkabı seçimi vb.)

13-03-2024